In memoriam Verseghy Ferenc
[3.]

Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár
Alapítva: 1999

<<< 17/2 >>>


Dr. Ürmössy Ildikónak, a Szolnok Megyei Tanács elnökhelyettesének köszöntője

Kedves Vendégeink!

A 21. alkalommal megrendezett anyanyelv hete ünnepségsorozatának országos megnyitója alkalmából a Szolnok Megyei Tanács nevében szeretettel köszöntöm valamennyiüket.

A TIT Országos Nyelvi Választmánya kezdeményezésére minden év tavaszán más megye kapja a megtisztelő feladatot, hogy rendezvényei segítsék a magyar nyelv, az anyanyelv ápolását, országos propagandáját.

Ezúttal a TIT Szolnok megyei szervezetének ügyszerető nyelvművelői vállalkoztak arra, hogy a március 27-től április végéig tartó időszakban kisebb-nagyobb rendezvénnyel tovább gyarapítsák az anyanyelvüket szeretettel és tudatosan ápolók táborát, bővítsék és elmélyítsék anyanyelvi ismereteinket. Nagy jelentőséget kell tulajdonítanunk annak, hogy az anyanyelvi rendezvények szervezéséből a hivatásos művelődési szakemberek mellett részt vállaltak a Hazafias Népfront, a KISZ, a Megyei Úttörőelnökség, a Szolnok Megyei Néplap vezetői, munkatársai is.

Különös gondot fordítottunk arra, hogy a városokon kívül a megye legkisebb településein is, iskolákban, művelődési házakban, klubokban hallhassanak majd előadásokat a tanulók, pedagógusok, munkások, szövetkezeti dolgozók.

Az anyanyelv hetének rendezvényei ezúttal három fő eseménysor keretében zajlanak. A nyelvi kultúra ápolását szolgáló előadások mellett sor kerül a Verseghy tudományos ülésszak megtartására, valamint a Verseghy nyelvművelő verseny országos döntőjére is. Úgy gondoljuk, a felsoroltak olyan eseményeket jelentenek, amelyek túlnőnek Szolnok megye határain, s valóban a nyelvápolás mozgalommá válását szolgálják.

Kedves Vendégeink!

Ezekben a napokban sokat fognak hallani Verseghy Ferencről, Szolnok város szülöttéről. Mi, Szolnok megyeiek kötelességünknek tekintjük a költő, bölcsész és gondolkodó Verseghy szellemi hagyatékának ápolását.

A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár mindent megtesz, hogy névadójának életművét a legszélesebb körben közkinccsé tegye. Ezt szolgálja a már említett tudományos ülésszak és országos nyelvművelő verseny is. Nagy és nemes célkitűzésünk, hogy a szép magyar beszéd ápolásában, népszerűsítésében élenjárók legyünk. S erre nemcsak a Verseghy hagyományok ösztönöznek bennünket, hanem napjaink politikai–, társadalmi–, gazdasági követelményei is. Azok a követelmények, amelyeket Déry Tibor így fogalmazott meg:

„A nyelv az egyetlen szellemi tényező, amelynek anyagi, s gyakorlati ereje s szerepe is van, s ezért hatalmas, s ezért esendő. A nyelv adománya nélkül nem lehet sem kereskedni, sem országot igazgatni. De aki hibásan beszéli, írja, az a szellem és anyag csodálatos cserefogalma révén hibásan is gondolkodik...

Minél több szavunk van, minél hajlékonyabb szófűzésünk, árnyalatosabb a mondatunk, annál pontosabban gondolkodunk, annál eredményesebben küzdhetünk a létért, a kenyerünkért, és az eszméinkért.”

Kedves Vendégeink!

Mindaz, amiről szóltam, s megyénk – szándékaink szerint egyre sokszínűbbé váló – szellemi-kulturális élete sarkalltak bennünket arra, hogy az anyanyelv hetének országos megnyitóját elvállaljuk, s a felkérésben megnyilvánuló bizalom megőrzéséért mindent megtegyünk.

Őszintén reméljük, hogy a programfüzetben felsorolt gazdag rendezvényeket áttekintve látják a rendezőknek azt az igyekezetét, hogy az anyanyelvi kultúra ápolását szolgáló korábbi ünnepeknek, rendezvényeknek Szolnok megye is méltó folytatója legyen. Ez a folytatás azonban számunkra nemcsak ezt a három napos programot jelenti, hanem egy folyamat részét – a mindennapi életünkben egyre nagyobb szerepet játszó nyelvművelő mozgalom terebélyesedését szolgálja. Ennek a mozgalomnak a megye oktatási és művelődési intézményei elkötelezett és egyre felkészültebb letéteményesei.

Elkötelezetteknek kell lenniük, mert az anyanyelv nem lehet puszta eszköz, sokkal többet kell jelentenie számunkra. S hogy mi ez a többlet, azt Kosztolányi Dezső utánozhatatlanul formálta mondatokká az anyanyelvről vallva:

„Benne van a múltam, a jelenem és a jövendőm. Benne van az életem. Benne van a halálom is. Benne van a sorsom!”

Ezzel a vallomással kívánok valamennyi jelenlévőnek, szépen és tisztán beszélő hallgatónak eredményes tanácskozást abban a reményben, hogy nyelvművelő, nyelvápoló munkájukban továbbra is sok örömet fognak találni.

{fel}