In memoriam Verseghy Ferenc
[3.]

Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár
Alapítva: 1999

(címlap) - 17/1 >>>


Előszó

1987 tavaszán – immár harmadik alkalommal – tudományos ülésszak tárgyalta Verseghy Ferenc munkásságát. A tisztelgés a 230 évvel ezelőtt született és 165 évvel ezelőtt elhunyt költőnek, városunk szülöttének szólt.

Az évforduló arra is lehetőséget adott, hogy városunk kapja az anyanyelv hete országos ünnepségsorozatának megnyitóját. A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és a TIT Szolnok Megyei Szervezete által rendezett ünnepségsorozatot Dr. Csehák Judit miniszterelnök-helyettes emlékezetes szavai vezették be, majd országosan ismert tudósok, gyakorlati szakemberek tartottak előadást.

Az In memoriam Verseghy Ferenc 3. című jelen kötet tartalmazza a megnyitón elhangzottakat, az azt követő kétnapos tudományos ülés előadásait, továbbá a Magyar Rádió 3. műsorában 1987. március 30-án elhangzott, Verseghy nyelvészeti munkásságával összefüggő kerekasztal-beszélgetés anyagát.

A szerkesztő az anyag összeállításában megtartotta ugyan a hármas tagolódást, de a rádióban elhangzott beszélgetés anyagát függelékként csatolta. A tudományos ülés előadásainak szövegét az előadások sorrendjében közli.

E szimpozion fontos sajátosságaként említendő, hogy az egy folyamat része: könyvtárunk 1972-ben és 1982-ben is tudós kutatók és a nagyközönség bevonásával elemezte névadójának sokirányú, de főleg irodalmi és nyelvészeti tevékenységét, s a tudós költő hagyatékának kutatását továbbra is megtisztelő feladatának tekinti. A jövő nyelvápoló teendőit célozza meg a megyei könyvtár azzal is, hogy az ülésszakkal egyidőben országossá tesz egy Verseghy nevéhez kötött – általános iskolásoknak szóló nyelvművelő versenyt.

A tudományos ülésszak anyagának kiadása a Verseghy-életműkutatás újabb eredményeinek feltárásán túl szervesen illik bele a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár által másfél évtizede vállalt feladat teljesítésébe: műveinek lefordításába, kiadásába illetve újra kiadásába.

A szimpozion anyagával is teljesebbé váló Verseghy-kép így szolgálja a könyvtár célját: olvasók és kutatók magasabb szintű kiszolgálását.

Illesse köszönet az anyanyelv hete és a tudományos ülésszak előadóinak munkáját azért is, hogy rendelkezésünkre bocsátották előadásaik anyagát.

Dr. Horváth Károly

{fel}