Illésy János:
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye földrajza [...]
A népiskolák III. osztálya számára

Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár
Alapítva: 1999

(címlap) - 5/1 >>>


NAGYSÁGOS

Bárdossy Gyula urnak

Jász-Nagykun-Szolnokmegye kir. tanfelügyelőjének

az irodalom és tanügy lelkes barátjának

tisztelettel.

Előszó.

A helyes paedagogiai módszer ismertből halad az ismeretlenre. Ezt a földrajzra ugy alkalmazhatjuk, hogy a gyermekkel a szülei házból, az iskolából indulva ki első sorban lakóhelyével ismertetjük meg, majd elvezetjük a szomszéd községekbe, melyek egy szolgabirói járáshoz tartoznak. A járások után következik a megye, a megyék után az ország, az országok után a világrész s ugy az egész világ. Ilyen haladással fokozatosan tágitjuk a gyermek látókörét, szaporitjuk földrajzi ismereteit.

E könyvecske csak az első lépésekben kiván kalauz lenni, csak addig, mig a tanuló megismerkedik azon megyével, melynek egyik alkotó részét az ő szülőföldje is képezi.

A kalauzi tisztségre, megvallom nem az ujdonság viszketege késztetett.

Az ut, melyen haladva könyvecskémet megirtam, meglehetősen taposott, de mert ugy találtam, hogy leghamarabb czélhoz vezet, nem igen tértem le róla s csak helylyel-közzel engedtem magamnak szabadságot a félre kalandozásra.

Vegyék ezt szives tudomásul azok, kik e földrajzot szigoru, de méltányos birálatukra érdemesnek itélik.

A könyv végén nehány gyakorlati utasitást is bátorkodom adni azon tanitó uraknak, kik az ilyen kézikönyv használatában járatlanok levén, tanitásában több sikert óhajtanak elérni.

1887. május 1.

A SZERZŐ.

{fel}