|| TARTALOM || VISSZA || TOVÁBB ||

Albert Ferencz: Heves és Külső Szolnok törvényesen egyesült vármegyék leírása



Az egri érseki uradalom marha állománya pedig következőképen áll:

1-ször. Birka állomány

18600

darab

2-szor. Jármos ökör

240

’’

3-szor. Igás ló

28

’’

4-szer. Gulyabeli tehenek és tinó borjúk

158

’’

Ezeknek téli élelmezésére kivántatik.

18600

drb

birkának

szalmán

kivül

pr

2

mázsa

37200

mázsa

240

’’

jármos ökörnek

’’

’’

’’

40

’’

9600

’’

28

’’

igás lónak

’’

’’

’’

40

’’

1120

’’

158

’’

gulyabeli marhának

’’

’’

’’

20

’’

3160

’’

110

’’

tiszti s cseléd ’’

’’

’’

’’

35

’’

3850

’’

10

’’

tiszti lónak

’’

’’

’’

40

’’

400

’’

 

 

 

Összesen:

55330

’’

     A fenebbi adatokból kiderül, miszerint az uradalom, kivévén valami rendkivüli mostoha időjárást, képes barmait takarmánynyal ellátni, kivált ha a fentebbi takarmánymennyiséghez hozzá számitatik az őszi és tavaszi vetés után remélhető szalma, mely ha a fenebb kimutatott takarmánymennyiséggel összeadatik, kitűnik, hogy az uradalom képes mívelés alatt lévő szántóföldjeit rendesen megtrágyáztathatni, s termő képességökben nemcsak hogy fentartani, de még fokozni is.

Az állattenyésztésről.

     Miután a gazdászat állásáról felületes áttekintés nyujtatott volna, megérintendőnek tűnik fel az állattenyésztés körüli mozgalom is; e tekintetben különösen első sorba állitandó a birkatenyésztés körüli eredmény.
     1850-ik évben az érseki szék betöltése után történt átadáskor gazdasági felszerelés gyanánt átadatott 93 darab birka, az időben megváltozott viszonyok, de különösen a gazdászat elviselhetlen teherül nehezedvén minden egyes földbirtokosra, az uradalom helyzete s a helyi viszonyok czélszerü s hasznos felhasználhatása czéljából, nem annyira a szántásvetésre, hanem leginkább a birkatenyésztésre forditatott a legfőbb gond s szorgalom, ezt eszközlendő nmgu. s főtszdő kis-apponyi Bartakovics Albert érsek úr rozsnyói püspökségi uradalmából hajtatott át 1300 db. juhot, melyeknek elődjeit Holitson vásárolta az ottani merinó törzsnyájból, ezekhez vásárolván még a kincstártól 10,000 darabot, s ez képezte az akkori juhállományt; ezekhez a kincstártól, nevezetesen a muhi pusztáról és Budaörsről, végre az országos hirű Czilchert Róbert gútori jeles juhászatából hordatott nemesités czéljából alkalmatos apa-barmokat, ez úton lassankint az egész juhászat egyformává alakittatván, mondhatni: hogy a gyapjú mind minőségére, mind mennyiségére nézve a középszerűség fokán felül emelkedett.
     A jelenlegi juhállomány 18600 drból áll, az öregebbek a toklyósággal együtt, több évi nyirási eredmény átlaga szerint, igen tisztára zuhanynyal mosva 2 font, a bárányok pedig 8/4 font tiszta gyapjút adnak.
     A szarvasmarha tenyésztés a helyi viszonyok, különösen a legelők szűkülése miatt, szűkebb korlátok közé szoritatván, a gulyabeli marhák száma 158 darabra szállítatott le, ezek között 36 darab nemes ivadékú magyar tehén, mellesleges fejés mellett, legfőképen borjúk nevelése végett tartatnak. A gulyabeli marhák érintetlen maradt számát tinó borjúk képezik, melyek nagyobbrészt éves korukban vásároltatnak össze és felneveltetvén, részint a szükségelt igafogatok szaporitására, részint a használhatlanná vált igavonó ökrök helyeinek jutányosbb módoni betöltésére használvák.

Sertés tenyésztés.

     Az uradalomban lévő erdők s legelők juhok tartására hasznosabban értékesithetők lévén, a sertés tenyésztés egyedül a felsőtárkányi s sólymosi felsőbbi erdőségekben gyakoroltatik. De miután az uradalom területén évtized óta elegendő makktermés nem volt, s igy a meglévő törzsnyájat értékes élelemmel kelle teleltetni, e sertés nyáj, mely kitünő hizékony fehér úgynevezett mangalicza fajból áll, vér frissités czéljából legközelébb a "Geisztféle" hirneves sertés nyájból nyert kitünő apa barmokkal összesen 400 darabra szállittatott le.
     Az igavonó barmok száma tészen összesen 268 darabot, melyhez felvéve a házi kezelés alatt álló szántóföldek és kaszálókat (ezen utóbbit 1/4 részben számitva) összesen: 7667 holdat tesz a mivelendő földterület, esik tehát egy kettős igafogatra 55 1/2 hold.
     Ha majd azonban a gulyában nevelendő tinók által a gazdasági felszerelés felszaporodik, a bérbe lévő és feles termesztés alá kiosztott egyes földrészek szintén majorsági kezelés alá vétetendnek.

[Tovább]