|| TARTALOM || VISSZA || TOVÁBB ||

Albert Ferencz: Heves és Külső Szolnok törvényesen egyesült vármegyék leírása



II. A gyöngyösi timsós- vasas- gyógyfürdő (Aloisiafürdő).

- Ugyanazon szerzőtől. -

1. Rövid történeti adatok.

     Gyöngyös városa kebelezve van Hevesmegyébe, e város közepén vezet keresztül a Pest és Kassát összekötő országút. Helyzete Pesttől 11, Kassától pedig 24 1/2 mértföld.
     Gyöngyös városa Istvánfy szerint Opidum gemmeum, vagy Gemmeopolisnak neveztetik, valószinüleg az őt környező erdők tölgyfáinak sürün megrakott gemma gyöngyeitől.
     E város 4 kapuval ellátott 4 kulcsos város volt, de később Szapolyai v. János király ideje után a különböző viszonyok szerint földesuri hatalom alá jutott, hanem magát 1853. évben 142878 frt 9 kr. összegért ismét megváltotta.
 
2. Fekvése és éghajlata.

     Gyöngyös városa határos keletről: Visonta, Saár és Bene pusztával; északról: Sólymos, nyugatról: Gyöngyös-Tarján, délről Gyöngyös Püspöki községekkel. Az északnak fekvő erdős hegyek s délnek az alföldet kitáró szabad sikság a város fekvését valóban kedvessé és regényessé teszik. - Hatvan mint vasuti állomás 3 1/4, Eger 6 1/4 Jász-Berény 4 mértföld távolságra esnek. A városbeli házak száma 2561. Körül övedző hegyei szőlőkkel vannak beültetve, minden hétfőn és pénteken van heti vására. Éghajlata szelid és mérsékelt, közegészségi álapota igen kedvező, a cholerát és vörős himlőt kivéve a járványos betegségektől átalában ment. A mellbetegek ritkák és a gyöngyösi szelid lég alatt üdülnek bizonyosan azért: mert a Mátra hegylánczolata északról egészen védi a rohamos légjárattól. A leggyakrabban észlelt betegségek: a váltóláz és csúzos hurutos bántalmak.
     A gyöngyösi vasas timsós gyógyfürdő a város nyugati oldalán fekszik, a kalvária hegy alatt szőlőhegyek és gyümölcsös fák által szegélyezett bájos völgyben, a város oly közel szomszédságában, hogy oda a gyalog kisétálás inkább élvezet, mint teher azokra nézve, kik lakaikat a városban akarják tartani.
     Ezen előnyös helyzeténél fogva a fürdőt élvezők egész kényelemmel lakhatnak a városban és mégis minden megerőltetéstől menten élvezhetik egész napon át a kies vidék fűszeres illatával gazdagon telt fürdői helyiség üditő legét a gyógyfürdő együttes használatával.
     Az út, mely a fürdőhöz vezet, jólehet fasorozattal nincs gondosan ellátva, de azért minthogy rövid és a gömöri országút egy része, mégis elég kényelmes arra, hogy a fürdőt könnyen élvezhesse a beteg.
     Tulajdonosa a fürdőnek b. Jeszenákné gr. Forgách Aloizia. - Innét, minthogy a grófnő karolta fel és állittatta a fürdőt 1857. évben, nevéről "Aloizia fürdő"-nek neveztetik. A gyógyvíz három bő forrásból ered a kútba, és innét szivattyúztatik fel a mélységből, a felhozott víz fazsilipeken vezettetik a fürdőházhoz egy felfogó kádba, a honnét a betegség minősége szerint kannák által öntetik a fürdőkádba, a kád többi melegitett vize czincsövek segitsége által jut szinte a fürdő kádba.
     A hőmérsék szinte a betegség minősége szerint intéztetik el.
     A timsós vasgáliczos viz 1847. évben Koczianovics gyöngyösi jeles gyógyszerész figyelmének tünt fel, ki a kútnál többször megjelent, és fürkésző kérdezősködéseire a kút körül virágokat ültető egyén azon figyelmeztetését nyeré: hogy a kútvíz a virágok öntözésére azért nem alkalmas, mert a virágók a víztől sárga szint kapnak.
     Koczianovics próbatét végett ajánlotta a vizet Dr. Pirkler és Baumgartner uraknak, kik némely betegségekben jó sikerrel kisérlették meg. Ugyanazért Koczianovics még 1847. évben vegyileg megvizsgálta, később Tognio Lajos pesti egyetemi tanár vette vegyvizsgálat alá a helyszinén; midőn Kocziánovics Dr. Redtenbacher bécsi tanárnak vizsgálás végett a vizet felküldte, ettől az előbbeni vizsgálatra jóváhagyó feleletet nyert, az ujolag történt vizsgálat után is, 1859. évben a m. kir. természettudományi társulat szinte megvizsgálá, s az előbbiekkel teljesen egyező, alább következő vegykémletet hozta a világ elé.
 
3. A gyógyfürdő jelenlegi helyzete.

     Midőn a mostani helyiség még b. Jeszenák birtokában nem volt, hordónként szállitatták a timsós lúgot a városba, hogy a betegek élvezhessék, jelenleg 10 szobát számlál a fürdőhelyiség 16 káddal és használni lehet naponként reggeli 6 órától esti 8 óráig.
     Minden tekintetben kivánatos volna, ha a tulajdonos áldozatot hozna a fürdői helyiség nagyobbitására és szépitésére, mert ez által nemcsak a tulajdonos nyerne anyagilag, de nyerne a szenvedő emberiség is, különösen azon jó helyzeténél fogva: hogy a város közelségében a betegek minden szükséges és kényelmes ellátásban és segitségben jelentékenyebb költségek nélkül részesülhetnének.
     Ezen víz gyógyhatása a parádi fürdővel versenyezvén, ohajtandó volna, hogy a tulajdonosok is versenyezzenek, nem azért, mert a parádi fürdő már befejezte tökélyesitését, hanem épen azért, mert mindkettő megérdemli a nagyobb figyelmet azon indokból is, hogy a nagyobb gond és figyelem mellett mind az anyagi haszon, mind a szenvedő emberiség jóléte és egészségi állapota tetemesen nagyobb virágzásnak indulna.
 
4. Az ásványviz természeti és vegyi tulajdonsága.

     Egykor a kút, hol jelenleg a gyógyvíz fedeztetett fel, téglakészités végett ásatott, mélysége 5 öl és 2 láb, vizét 3 bő forrásból nyeri oly mennyiségben, hogy óránként a kutba rohanó vizet 8 akóra lehet tenni.
     A kútviz szine feletti rétegek igy következnek: felülről 2 ölnyi mélységre találtatik televény = humus, homok és vastarlalmu homokkő, ezután sárga agyag homokkal vegyitve; 3 öl és 5 láb mélységre vagyon 1 1/2 láb vastag barna szénréteg, és ezután ismét homokréteg következik.
     A kút falára a beömlött vízből kéregállomány rakódik le, melynek alkatrészei 100 részben

 

száztóli

1) Alos forrás savas vaséleg

23.0

2) Huminsav

13 3.

3) Homok és agyag

2.9.

4) Víz

11.5.

5) Televény szén

4.5.

     A víz szine leülepedve gyengén kékes szinü, az edény fenekén barnásvörös üledéket mutat, ugyanezen üledék mutatkozik világosabb szinezetben az edény falán is.
     A víz ize erősen timsós vasas összehuzó.
     A víz hőfoka 8° R.

Vegyelemzés után nyert alkatrészek.

 

100 részben

32 latban.

Kénsavas haméleg. - Kali Sulphuricum

0.03471

0.26657

„ mészéleg. - Calx Sulphurica

0.54851

4.21255

„ keseréleg. - Magnesia Sulphurica

0.10111

0.77652

„ timéleg. - Alumina Sulphurica

0.29552

2.26959

„ vasélecs vasgálicz. - Ferrum Oxidul: Sulphuricum

0.19569

1.50589

Kénsavas cselényélecs. - Manganum Oxidul. Sulphuricum

0.04124

0.31651

Konyhasó. – Chlornatrium

0.19874

1.52632

Ali vilsavas timéleg. - Alumin. phosphorica basica

0.00784

0.06021

Forrás savas vasélecs. - Ferrum Oxidul h. C. 24. H. 12. O. 16.

0.01257

0.09653

Porhadék sav. - Acidum humicum

0.00965

0.07411

Kova sav. - Acidum Silicium

0.02197

0.16872

Összeg:

1.46755

11.27352

     Faj súlya 1.0025885 18° C és 760 m. m. légnyomásnál.
 

5. Gyógyhatása és gyógyjavallata.

     Ezen fürdőnek vegyrészei után itélve és a már eddig történt orvosi tapasztalatokat tekintetbe véve, egyrészt az elpetyhütt szervezetre zsongitólag hat mint timsós vasas tartalmú, másrészt pedig a szabda ellenes vérvegyületet javitja az által: hogy a vizenyőssé vált vért rendes élettani táplálóvá és hatásuvá teszi.
     Magyarhon azon szerencsés helyzetben van, hogy Európának minden fürdőit és gyógyvizeit feltudja mutatni területén. Az egyetlen Karlsbad tett még kivételt, melyet hihetőleg idővel Koritnyicza minden tekintetben képviselni fog.
     Ha majd a gyöngyösi timsós vasas fürdő megismertetik, és tulajdonosa által kellőleg méltányoltatik: azt hiszem hogy a betegek, kik eddig sokszor messzire vándoroltak egészségüket megszerzendő, betegségüket természetesen a fürdő minősége szerint Magyarhonban is gyógyithatják, és egészségüket ezen a természet által minden tekintetben gazdagon megáldott kedves hazában is visszaszerezhetik.
     Most, midőn a gyöngyösi fürdőt tűztem ki gyógyjavallati szempontból elemezni, szigoruan azon tapasztalatokat emlitem, melyek jeles vizsgáló orvosok által a gyöngyösi fürdőt illetőleg szereztettek.
     Dr. Hanák Vendel, Gyöngyös város jeles főorvosa, sok bizonyitványt tud felmutatni részint saját, részint jeles kartársak tapasztalata után azon betegségekre nézve, melyek a gyöngyösi fürdő használata után a beteg felüdülésével észleltettek.
     Jelenleg a fürdő vegyi minősége szerint számlálom el azon kórokat, melyekben a fürdő hatalmas gyógyereje által nyilvánúl.
     A legnevezetesebb betegségek közt, melyekben a vegyrészek minősége és a tapasztalatok szerint kitűnő sikerrel használtatott, mindenesetre a legkiválóbb
     1) a Sápkór. Ezen baj serdülő fiatal leánykáknál a zavart vérvegy miatt, nem különben felnőtteknél valamely előre ment kimeritő betegség miatt kifejlődvén, hatalmas gyógyhatányra talál a gyöngyösi fürdőben.
     2) A fehérfolyás, fluor albus. Ezen baj vagy nehéz, vagy sokszori szülés, vagy pedig nagy betegségek után lepi meg a beteget. E víz rendszeres használata többnyire sikeres eredményt tanusit, hasonló jó eredménynyel használtatik a fürdő:
     3) Az izmok petyhüdtségében és átalános vérszegénység és gyengeségben.
     4) Az anyaméh vérzései után származott elgyengülésben, valamint fájdalom és görcsökkel összekötött havi bajban.
     5) Kimeritő vérhas után.
     6) Sápkórral vegyülő görvegben, és angolkórban.
     7) Vérveszteség vagy átalános elgyengülésből származott impotentiánál.
     8) Az idült csúzok és bélhurutok gyakran meglepő sebességgel gyógyulnak. Szóval az elgyengülés, hibás és beteges elválasztás valamint a kóros vérvegynek valódi javitója a gyöngyösi fürdő.
     9. A sömörös és izzagos bőrkütegnél, makacs dagok és ficzam által előidézett izületi gyengülésekben.
     10) A méhkór, hysteria, és buskomolyság, melancholia, gyakran meglepő javulást mutatnak. - A csipfájdalmak, coxalgia, midőn már a lobos folyam megszünt, sebesen gyógyulnak.
     Ugy hiszem, hogy az igazság mellett maradok, midőn a gyöngyösi fürdőt vegyi és gyógyhatányi szempontból a parádi fürdővel egy vonalra állitom.
 
6. Fürdőidény és gyógyviszonyok.

     Gyöngyös és fürdőhelye a Mátra lánczolata alatt úgy fekszik, hogy a legrohamosabb északi és nyugati szelektől meglehetősen védve lévén, a lég elég kora tavaszszal megenyhül, és már május hó elején átmelegszik. Ezen helyzeténél fogva már május hó közepén élvezheti a beteg a fürdő gyógyhatását, és folytathatja a fürdést egész september közepéig. A fürdőórák reggeli 6 órától esti 8-9 óráig folyton tartanak.
     Arra nézve, hogy valaki hány fürdőt vegyen, vagy pedig hány hétig használja azt: azon körülmény határoz, hogy ki milyen bajban szenved, a hevenyebb bajok mindenesetre rövidebb idő alatt gyógyulnak mint az idűlt betegségek.
     Megtörténik némelykor, hogy egy köszvényes 8-12 fürdőhasználata után rögtön megszabadúl kinzó bajától, mig egy talán évekig fehér folyásban szenvedő beteg kigyógyulására 4-6 hétig tartó fürdő igényeltetik; azért igen szükséges, hogy a beteg mielőtt a fürdést elkezdené, értekezzék a fürdőorvossal, ki majd a baj minősége szerint a fürdő használata körül utasitást ad.
     Sokan, midőn fürdőbe mennek, azon gondolattól vagynak áthatva, hogy mentől több óráig ülnek a fürdőben, vagy talán naponta kétszer-háromszor is megfürödnek, annál gyorsabban gyógyulnak.
     Ezen gondolat igen téves, mert a szervezetbe jutott gyógyanyagok elhelyezésére vagyis magának a gyógyhatánynak kifejlődésére épen úgy szükséges az idő, mint a gyomorba jutott étkek felszivódására, és a szervezetbeni elhelyezésére. Ki hiszi azt az olvasó közül, hogyha valaki sovány csak azért egyék folytonosan, hogy ez által majd meg fog hízni, megcsömörlik igen és beteg lesz, de e ferde felfogásával czélt nem érend, igy van ez a siettetett és erőszakolt fürdéssel is.
     A fürdő hatását mindenesetre nagyon elősegíti az üditő lég, mely a fürdő helyiség kies völgyét elárasztja.
     A sétáló mig magát elfeledve, megelégedve mereng a szép táj kellemein, s míg lelke a gyönyör ölében hintázódik: addig a frisitő és éltető lég áthatja és gyógyitja a beteges szervezetet.
     E fürdő mind vizének gyógyereje, mind pedig fekvésénél fogva szép jövőre van hivatva.
     Meglehet, hogy idővel egy vállalkozó szellem paradicsommá varázsolja a még most bölcsőjében levő fürdőt.
     Mi a vendégek mulatságát illeti, igaz hogy a gyöngyösi nép e helyen szereti feledni napi fáradozásait, de berendezett és kényelmes, a betegek igényeinek is megfelelő mulatság itt nem igen lelhető fel.
     Sok hiányzik még a fürdő rendes felszereléséből és így még sok kivánni való vagyon.
     A betegek elszállásolását igénylő kényelem csak abban találhat kárpótlást, hogy a fürdő a fennemlített bajokban meglepő gyógyerővel emeli ki a betegeket szenvedő helyzetükből.

[Tovább]