In memoriam Verseghy Ferenc
[4.]

Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár
Alapítva: 1999

(címlap) - 13/1 >>>


Bevezető

Negyedik alkalommal veheti kezébe az érdeklődő olvasó a Szolnokon hagyományosan öt évenként megtartott Verseghy-tudományos ülésszak előadásainak írott anyagát.

Az 1993. november 12-13-án lezajlott ülésnek külön jelentőséget adott az a tény, hogy éppen 20 éve kezdte meg a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár által szervezett kis munkaközösség az MTA Irodalomtudományi Intézetének és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tagjainak a támogatásával és eszmei irányításával a Verseghy-életmű addig feltáratlan anyagának feldolgozását, sajtó alá rendezését illetve a város szülöttének csak latin nyelven megjelent műveinek magyarra fordítását. Az akkor megindult folyamatos munka eredményeként ma már 14 tárggyal kapcsolatos kiadvány hagyta el a könyvtár nyomdáját. E kiadványok sorában különleges helyet foglalnak el az In memoriam Verseghy Ferenc címmel megjelenő tanulmánygyűjtemények. Az ezekben a kötetekben helyet kapott írások részint jeles Verseghy-kutatók, részint a helyi munkaközösség tagjainak a tudományos üléseken elhangzott előadásainak szövegét tartalmazzák. Az ülésszakokat szervező könyvtár szándéka szerint a mindenkori előadók minden alkalommal más és más megközelítésben vizsgálják a Verseghy-életmű jellemző vonásait illetve egyes darabjait.

Így történt ez a legutóbbi alkalommal is, amikor az előadók egyrészt Verseghynek a magyar polgárosodás irányában megtett lépéseit, irodalmi megnyilvánulásait elemezték. Az ülésszak másik fő témaköre Verseghy munkásságának stilisztikai szemszögből való vizsgálata volt. Ezekhez kapcsolódtak – mint más alkalmakkor is – a helyi vonatkozású, a témával közvetetten összefüggő előadások.

Ennek a kötetnek a megjelenését mindannyiunk számára szomorú esemény árnyékolja be. Az őszi ülésszak alapozó jellegű bevezető előadását Benda Kálmán akadémikus tartotta. A kor legkiválóbb ismerője most is nagy ívű, szabad előadásban vázolta fel a magyar polgárosodás, a polgári gondolat kezdeti jelentkezését, benne Verseghy Ferenc szerepét. Az előadás írásos anyagának megküldését későbbi időpontra ígérte, de egyéb kötelezettségei miatt – amint a levél részletének itt közölt soraiból kitűnik – franciaországi útjáról visszatérve akarta megküldeni. Tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt azonban erre már nem kerülhetett sor. Feledhetetlen emlékét őrizze előadásának most közreadott szövege, amelynek megjelenését az tette lehetővé, hogy előadását – bár a rossz akusztikai viszonyok miatt helyenként alig érthetően – egy amatőr videofelvétel megőrizte. Ennek alapján sikerült a szerkesztőnek rekonstruálnia az ott elhangzottakat. Ha tehát az írásban rögzített anyagban netán hibát talál a figyelmes olvasó, annak ódiuma a szerkesztő fejére szálljon.

Az 1993. évi „jubileumi” ülésszak bizonyos többletet jelentett az eddigiekhez képest. Első ízben sikerült a szervezőknek a szolnoki ifjúságot tevőlegesen is bevonni a Verseghy-megemlékezésbe. A középiskolások részére meghirdetett és Grétsy László tanár úr által értékelt Verseghy nyelvhelyességi pályázat díjkiosztására is ekkor került sor. A nevét viselő gimnázium növendékei pedig egész estét betöltő Verseghy-irodalmi műsorral léptek a Városi Művelődési és Ifjúsági Központ nagytermét zsúfolásig megtöltő közönség elé.

Mint eddig, most is abban a reményben bocsátjuk kötetünket az olvasók elé, hogy ismét sikerült új adatokkal kiegészíteni a Verseghy-életműről a tudomány által kialakított képet.

{fel}