In memoriam Verseghy Ferenc
[2.]

Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár
Alapítva: 1999

<<< 10/2 >>>


Tisztelt Jelenlévők!

Kedves Vendégeink!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Szolnok város Tanácsa, a város hagyományt tisztelő és ápoló lakossága nevében a kettős Verseghy-évforduló alkalmából rendezett tudományos emlékülés valamennyi kedves résztvevőjét.

Köszöntöm a tudományos emlékülés előadóit, akik tudományos kutató munkájuk egy részét a Verseghy-életműnek szentelték, és most ebből közreadva tisztelegnek városunk nagy fia emlékének.

Köszöntöm azokat az érdeklődő vendégeinket, akik emlékülésünkön az őszinte érdeklődéstől, a tiszteletadás szándékától indíttatva részt vesznek.

Mindannyiunk nevében köszöntöm a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak, az MTA Irodalomtudományi Intézetének, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak és a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárnak – mint a mai tudományos emlékülés szervezőinek – igen tisztelt képviselőit.

Tisztelt Vendégeink!

Szolnok város értelmisége, fiatalsága több mint egy évszázada őrzi, ápolja a város szülöttének, Verseghy Ferencnek – a költőnek és esztétának, nyelvtudósnak és zeneszerzőnek, a szónoknak és felvilágosult filozófusnak – az emlékét.

A városban utca, gimnázium, önképzőkör és könyvtár viseli nevét. Lakosságunk bronzba öntött alakjával találkozhat nap nap után a város legszebb parkjában. Szülőháza helyét – a nevét viselő iskola falán – emléktábla jelzi. Síremlékét kegyelettel gondozza, és borítja az emlékezés és tisztelet virágaival legnagyobb múltú középiskolánk állandóan megújuló diákserege.

Mindezeknél több azonban műveinek, haladó eszméinek jelenléte, kisugárzása a nevét viselő oktatási, kulturális intézményeink által méltóan ápolva és közvetítve.

Régi adósságot kezdtünk el – megkésve bár, de talán nem későn – törleszteni, amikor 10 évvel ezelőtt – a Városi Tanács dísztermében összeült az első, Verseghy Ferenc munkásságával foglalkozó tudományos konferencia.

A mai tudományos emlékülést úgy tekinthetjük, mint annak a hagyományteremtő törekvésnek egyik állomását, amely meg tudja becsülni szocialista jelenünk minden eredményét, értékelni tudja a város lakóinak szorgos munkáját, amelynek köszönhetően lakóhelyünk, otthonunk napról napra szebb és gazdagabb lesz, de amely számon tartja a haladó múltat is; és őszinte nagyrabecsüléssel tiszteleg azok munkássága előtt, akik a maguk korában – a korszak determinálta lehetőségekkel és eszközökkel – részt vállaltak a parti város anyagi és szellemi kultúrájának gazdagításából. Ezért örülünk minden olyan eseménynek, amely a város haladó hagyományait idézi, ápolja, mert ez egyúttal e hagyományok továbbélésének is biztosítéka.

Ezért üdvözöljük különös örömmel a mai tudományos emlékülést is, mert meggyőződésünk, hogy tudományos értékével jól szolgálja előbb említett törekvéseinket.

Örülünk e rangos eseménynek, amely annak az alkotónak szentel néhány órát, aki az új iránt mindig érzékeny egyéniségével, polgári szorgalmával, szabadságszeretetével, sokoldalú alkotásainak javával bennünket, a ma embereit is ösztönöz jelenünk és jövőnk formálására.

A Verseghy Ferenc emlékére rendezett emlékülést annak reményében nyitom meg, hogy e tanácskozás újabb lendületet ad a Verseghy-értékek feltárásának, tovább gazdagítva ezzel is városunk és vele az ország kultúráját.

Kívánom, hogy érezzék jól magukat városunkban, amelynek most és a jövőben is szívesen látott vendégei.

Fenyvesi József

{fel}