Cseh Géza:
Válogatás az 1956-os forradalom levéltári dokumentumaiból. Szolnok megye

Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár
Alapítva: 1999

<<< 29/26 >>>


96.
A szolnoki üzemi munkástanácsok levele a karhatalmi parancsnoksághoz

1956. december 15.

Másolat!

Szolnoki Karhatalmi Parancsnokság

Szolnok

A kormánynak az üzemi munkástanácsokat támogató ígérete ellenére megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Szolnokon a rendőrség és a karhatalmi szervek különböző koholt vádak alapján letartóztatták a munkástanácsok egyes vezetőit és tagjait.

Ezek az intézkedések véleményünk szerint nem szolgálják a kibontakozást, az új élet kezdetének ügyét, mert állandó nyugtalanságot váltanak ki az üzemi munkásság körében.

A munkástanácsok a mai nehéz időben minden erővel azon fáradoznak, hogy a békés termelőmunkát a fennálló nehézségek ellenére is megindítsák és az üzemek dolgozóit az életet jelentő munkára mozgósítsák. A munkástanácsok, melyeket az üzemek dolgozói demokratikusan választottak, teljes mértékben élvezik választóik bizalmát, akik elvárják, hogy minden kérdésben szószólói legyenek dolgozótársaiknak. Jelen körülmények mellett azonban ebben akadályoztatva vannak.

A Szolnokon lezajlott eddigi események azt bizonyítják, hogy helyesen a kibontakozás ügyét szolgálva látták el eddig a munkástanácsok feladataikat. Eredményes munkájuknak tulajdonítható, hogy városunkban viszonylag békésen folyt az élet a forradalom elmúlt heteiben. Az utóbbi napokban azonban a rendőrség által foganatosított intézkedések miatt a kedélyek újból felkorbácsolódtak és úgy látjuk, hogy a munkástanácsok ilyen körülmények között nem tudják a dolgozók felháborodását érvekkel levezetni és emiatt félő, hogy a termelőmunka folyamatossága megszakad és ebből komolyabb következmények is származhatnak.

Mindannyiunk elsőrendű érdeke, hogy városunkban továbbra is nyugalom legyen, közös érdekünk, hogy sokat szenvedett munkásosztályunk végre nyugodt és félelem nélküli életet élhessen.

Ennek megvalósítása érdekében választóink nevében tolmácsoljuk az alábbi kéréseket:

1./ A szolnoki rendőrség által fogva tartott munkástanácstagokat engedjék szabadon, mert meggyőződésünk, hogy távol állnak minden ellenforradalmi és restaurációs befolyástól. Az pedig, hogy munkástársaik véleményét bátran el merik mondani, ne tekintsék bűnnek, mert az a kötelességük. Lehet, hogy ezek a vélemények egyeseknek nem tetszenek, ez azonban nem lehet ok a megtorlásra. Azok, akik meg akarják akadályozni, hogy a tömegek hangja a múlthoz hasonlóan a jövőben se juthasson el az illetékesekhez, a szomorú következményekkel járó múltat igyekeztek megvalósítani.

2./ A most felállított karhatalmi alakulatba olyan személyek is bekerültek, akik a letűnt bűnös múltban tevékenységük miatt elvesztették a munkások bizalmát és akiket emiatt a munkásság kiközösített. Kérjük ezek azonnali leszerelését, mert ezektől a személyektől nem várható, hogy tevékenységük biztosítéka lesz a nyugalomnak és sérti a becsületes dolgozók önérzetét, hogy ilyen, a munkásoktól távol álló személyek akarják a fegyveres védelmet részünkre biztosítani.

Fenti két pont teljesítésében látjuk biztosítékát annak, hogy üzemeinkben nyugalom, békesség és termelőmunka legyen. Kérésünk esetleges elutasítása lehetetlenné teszi a munkástanácsok feladatainak végrehajtását, mert akadályoztatva látjuk a dolgozóinkkal szemben vállalt kötelezettségeink zavartalan, félelemmentes teljesítését.

Bízunk abban, hogy az illetékesek kérésünk teljesítésével segítséget adnak a munkástanácsok nehéz munkájához és hozzájárulnak a további nyugalom megszilárdításához.

Szolnok, 1956. december 15.

Járműjavító Ü. V.

Papírgyár

Kőolajkutató V.

Vasipari V. 51. Autóközlekedési V.

Építőipari V.

Cukorgyár

Bútorgyár

Gőzfűrész

51. Autóközlekedési V.

Építőipari V.

Forrás: SZML XXV. 9/a. B. 59/1957.

97.
A Szolnok Megyei Tanács Végrehajtó Bizottságának vitája és állásfoglalása oktatási kérdésekről

1956. december 18.

Jegyzőkönyv

Készült a Szolnok Megyei Tanács Végrehajtó Bizottságának 1956. december 18-án de. 9 órai kezdettel tartott üléséről.

Az ülés helye: Megyei Tanács V. B. terme.

Jelen vannak: Tóth Imre mb. vb-elnök elnöklete mellett Fodor Mihály vb-elnökhelyettes, Kuti György vb-titkár, Csótó István, Varga Illés, Sebestyén János, Horváth Imre, Dr. Lévay Károly, Nátuly László vb-tagok, Polónyi Szücs Lajos kormányösszekötő, Karsay Mihály – a Magyar Szocialista Munkáspárt Megyei Elnöksége, Kalocsai Béla – a hivatali pártszervezet elnöksége, J. Tóth László – a Szakszervezeti Bizottság, Hábeli Ferenc – a Hazafias Népfront Megyei Bizottsága, Dr. Molnár László a Megyei Ügyészség részéről, Ádler Vilmos pénzügyi osztályvezető, Kurucz István szervezési csoportvezető, Dancsi József – a Szolnoki Városi Tanács V. B. mb. elnöke,

Az I. napirendi pont tárgyalásánál Dr. Réti Ferenc igazgatási, Kovács Antal ipari, Csoma Kálmán VKG, Hack Márton oktatási, Koltai József munkaerő-gazdálkodási, Lázár Barna népművelési, Gálosi József élelmiszeripari osztály vezetője, Dr. Karsay Károly – az egészségügyi, Mészáros József – a tervosztály és Závodszki Sándor a Megyei T. S. B. részéről, Dr. Imre Lajos megyei jogtanácsos. –

Távolmaradását előzetesen bejelentette:

Kálmán István, Lázár József, Szabó János, Varga Sándor vb-tagok.

{Tóth Imre mb. vb-elnök üdvözli a végrehajtó bizottság tagjait és az ülésre meghívottakat. Megállapítja, hogy az ülés határozatképes és azt megnyitja.

Elnöklő mb. vb-elnök javaslatot tesz az ülés napirendi pontjaira az alábbiak szerint:

Napirend:

1./

a. Egyes szakigazgatási hatásköröknek a járási, városi és községi tanácsok részére történő leadása.

b. A megyei tanács vb által összeállított szakbizottság javaslata az egyes munkakörök csökkentésére.

Kuti György
vb-titkár

2./ Általános iskolák téli szünetével kapcsolatos problémákról és az oktatásról szóló 163, 164/1956. vb számú határozatban foglaltakra tett intézkedésekről szóbeli beszámoló.

Hack Márton
okt. oszt. vez.

A végrehajtó bizottság az előterjesztett javaslatot egyhangúlag elfogadta.

I. Napirendi pont:

[...]

II. Napirendi pont:

Hack Márton, oktatási osztályvezető az iskolai oktatás helyzetéről és a 163, 164/1956. vb sz. határozatok végrehajtásáról az alábbiakban számol be:

A végrehajtó bizottság azon határozatát, amelyben elismerését és köszönetét fejezte ki a megye pedagógusainak a rendkívüli események idején tanúsított magatartásukért és helytállásukért, az osztály megküldte a járási, városi oktatási osztályoknak és a középiskolák igazgatóinak. Ez a határozat nagy megnyugvást keltett és buzdítást jelent a nevelők további munkájához. A minisztérium az orosz nyelvi nevelők átképzését biztosítani fogja. Ezek részére az osztály tanfolyamokat szervez, melyek a téli szünet befejeztével kezdődnek meg. A tananyag kérdésében a minisztérium még nem tud egységes irányelvet adni.

A végrehajtó bizottság 163/1956. határozatának megfelelően az oktatási osztály a nevelőmunkával kapcsolatos problémák kidolgozására a bizottságot megszervezte. Az iskolák gazdálkodása területén biztosítani kell az igazgatók nagyobb önállóságát. A rendkívüli események folytán a tananyagban egy-két hetes lemaradás mutatkozik. Ennek a hiánynak a pótlására megvan a lehetőség. E hó 11- és 12-én a törökszentmiklósi és a tiszafüredi gimnáziumban nem volt tanítás, és ugyanezen napokon sok tanuló maradt távol a szolnoki fiú-gimnáziumból.

Hiba volt, hogy ezeken a helyeken a nevelők nem igyekeztek meggyőzni a tanulókat, és nem léptek fel kellő eréllyel az iskolai fegyelem betartása érdekében. Az utóbbi időben tapasztalható, hogy egyes nevelők helytelen magatartásából több helyen az egész tantestület tagjaira igyekeznek általánosítani. Ez nem hat serkentőleg a munkájukat becsületesen végző pedagógusokra.

A téli iskolai szünettel kapcsolatban központi rendelkezés jelent meg, mely szerint december 20-tól január 20-ig nem lesz az iskolákban tanítás. Az iskoláknak kb. 15-20%-a nincs ellátva tüzelővel.

Értesülés szerint az iskolákban lévő szénkészletek egy részét a kórházak részére igénybe fogják venni, s ez néhány helyen már meg is történt.

A vb elnöke megnyitotta a napirend feletti vitát, melynek során:

Dancsi József foglalkozott a szolnoki középiskolák tanulóinak a rendkívüli események ideje alatt tanúsított magatartásával.

Polónyi Szücs Lajos megállapítása szerint, az iskolai fegyelem megszilárdulásának legfőbb akadályozója, hogy elég szép számmal vannak pedagógusok, akik még most is eltűrik a tanulók részéről tapasztalt fegyelmezetlen magatartást, és nem szállnak szembe a helytelen nézetekkel. Az iskolai fegyelem megóvása érdekében a középiskolai tanulókkal szemben egyes esetekben alkalmazni kell olyan szigorú eszközöket is, mint pl. az iskolából való kizárást.

Kuti György azt a meggyőződését fejezi ki, hogy egyes nevelők igyekeznek a tanulókat szembeállítani a rendszerrel. Pl. lebeszélik a gyermekeket arról, hogy orosz nyelvet tanuljanak. Olyan esetek is előfordulnak, hogy egyes nevelők a Szovjetuniót becsmérlő kijelentéseket tesznek az iskolában. Tapasztalható az is, hogy több iskolában a tanulók kormányellenes jelszavakat írnak fel a táblára. Ezekkel a kérdésekkel az oktatási osztálynak feltétlenül foglalkozni kell és maga a végrehajtó bizottság is tegyen meg minden intézkedést ezeknek a káros jelenségeknek a megszüntetésére.

Kalocsai Béla személyesen győződött meg arról, hogy egyes nevelők a történelmet meghamisítva soviniszta nézetekre igyekeznek a tanulókat nevelni. Gátat kell vetnünk az ilyen megnyilvánulásoknak.

Csótó István javasolja, hogy a végrehajtó bizottság bízzon meg egy háromtagú bizottságot, amely az oktatási osztály munkáját a vb-ülésen elhangzott észrevételek figyelembe vételével vizsgálja meg és arról a vb legközelebbi ülésén tegyen jelentést.

Tóth Imre foglalkozott az iskolai fegyelem hiányosságaival. Javasolja, hogy a vb foglaljon állást amellett, hogy a Szolnokon lévő Közlekedési- és Műszaki Egyetem a továbbiakban is itt működjön. Ennek érdekében fel kell venni a kapcsolatot az illetékes szervekkel.

Varga Illés a beszámolót bírálva megállapítja, hogy az nem tükrözte a pedagógusok magatartásával kapcsolatban tapasztalt hiányosságokat. Elismeri, hogy a pedagógusok túlnyomó többsége teljes odaadással végzi munkáját, de elég szép számmal akadnak olyanok is, akiknek a rendszerrel szembeni ellenállását már tovább tűrni nem lehet. Az oktatási osztály vezetője szigorúan lépjen fel az osztály azon dolgozóival szemben, akik akadályozzák az iskolai fegyelem megszilárdulását és a fennálló hiányosságok megszüntetésére irányuló munkát.

Horváth Imre egyetért azzal, hogy az oktatási osztály munkáját a vb által kijelölendő bizottság megvizsgálja.

Fodor Mihály javasolja, hogy a bizottság elismerését fejezze ki az oktatási osztály vezetőjének a rendkívüli események ideje alatt az iskolai oktató- nevelőmunka terén végzett fáradtságos és eredményes munkájáért. A téli szünetet fel kell használni a nevelőkkel való foglalkozásra. Az osztály dolgozói a középiskolákban néhány szülő és a helyi államhatalmi szerv képviselőinek bevonásával tartsanak nevelőtestületi értekezletet, ahol beszéljék meg az oktató- nevelőmunka legfontosabb kérdéseit. A járási és városi osztályok hasonló céllal szervezzenek ilyen értekezleteket az általános iskolák nevelői részére.

Hábeli Ferenc a megyei népfront bizottság részéről tájékoztatja a végrehajtó bizottságot arról, hogy a helyi népfront bizottságok útján milyen segítséget kívánnak adni a nevelők munkájához.

Sebestyén János megítélése szerint gyakran a szülők magatartása is befolyással volt a rendkívüli események ideje alatt a tanulók magatartására és iskolai fegyelmére. A jövőben fokozott gondot kell fordítani a szülők és a nevelők közötti kapcsolat megjavítására.

A vita után a végrehajtó bizottság egyhangúlag az alábbi határozatokat hozta:

170/1956. vb. szám. Határozat

A végrehajtó bizottság külön elismerését fejezi ki az oktatási osztály vezetőjének az október 23-i eseményeket követő hetekben az iskolai oktató- nevelőmunka terén végzett fáradtságos és eredményes munkájáért.

Az iskolai oktatást jelenleg gátló körülmények mielőbbi kiküszöbölése azonban megköveteli, hogy az oktatási osztály vezetője szigorúan lépjen fel az osztály minden olyan dolgozójával szemben, aki akadályozza az osztálynak az iskolai fegyelem megszilárdítására és a rendkívüli események idején tapasztalt és még ma is fennálló hiányosságok megszüntetésére irányuló munkáját. Gondoskodjon az ilyen helytelen nézeteket valló dolgozók mielőbbi eltávolításáról.

Amellett, hogy a végrehajtó bizottság a továbbiakban is elismeri a pedagógusok túlnyomó többségének a közelmúlt nehéz időszakában végzett odaadó munkáját, elítéli az olyan nevelőknek a viselkedését, akik még most is eltűrik a tanulók részéről tapasztalt fegyelmezetlen magatartást és nem szállnak szembe a helytelen nézetekkel.

Az iskolai fegyelem megóvása érdekében a középiskolákban egyes esetekben alkalmazni kell olyan szigorú eszközöket is, mint az iskolából való kizárást.

Forrás: SZML XXIII. 2.

98.
Jelentés Szénási János tiszaföldvári lakos haláláról

1957. március 7.

Feljegyzés

Szénási János, Vasipari Vállalat munkavállalójáról, aki az 1956. októberi események alatt életét vesztette.

Adatai:

Szénási János. Anyja neve: Árvai Teréz

szül: Tiszaföldvár, 1936. okt. 19-én.

Lakása: Tiszaföldvár, Árpád u. 40.

Vasipari Vállalatnál dolgozott 1953. okt. 1-től lakatosként.

Az esemény leírása Molnár Vilmos igazgató elmondása alapján:

1956. november 3-án a vállalat tehergépkocsija a Megyei Vöröskereszt irányításával élelmiszert szállított Budapestre. A tehergépkocsi vezetője Ragó József, kísérő Simon Sándor volt. A gépkocsival külön engedély nélkül elmentek Melegh Antal, Józsa Ferenc és Szénási János vállalati dolgozók.

Indulás előtt Melegh szervezte a fiatalokat, hogy menjenek vele Pestre, így ment Szénási és Józsa. A többi fiatal nem volt hajlandó. A gépkocsi november 3-án felért Budapestre, az élelmiszert átadták a Baross utcában székelő Vöröskereszt lerakatnál, onnan a gépkocsi folytatta útját a Nyugati pályaudvar felé. A Nyugati pályaudvarnál Melegh, Józsa és Szénási leszállt a gépkocsiról azzal, hogy ők elmennek Újpestre. A gépkocsi átment Budára, a Széll Kálmán térre, egy pár napig ott is maradt. A gépkocsivezető a továbbiakban nem találkozott Meleghékkel.

Az Újpestre távozó Melegh, Józsa és Szénási állítólag Melegh valamelyik újpesti rokonánál tartózkodott. A harcok közben állítólag Meleghék is bekapcsolódtak a tűzharcba és a házból szovjet katonákra lövöldöztek. A tűzharc közben Szénási két lövést kapott és sérülésébe belehalt. Meleghék elmondása szerint Szénási a békásmegyeri temetőben lett eltemetve. A temetést elmondásuk szerint a Békásmegyeri Forradalmi Tanács intézte. Elmondásuk szerint Szénásit állítólag katonaruhában temették el.

Melegh és Józsa november 9-10 között jött haza részben gyalog, részben gépkocsin. Magukkal hozták Szénási iratait. A továbbiakban a vállalatnál felvették Szénási még bent lévő fizetését és azt az iratokkal együtt levitték Szénási szüleinek.

Melegh internálva van, Józsa nincs a vállalatnál jelenleg.

Szolnok, 1957. március 7.

Bagi Béla

ip. előadó

Forrás: SZM. XXIII. 604. A Szolnoki Városi Tanács V. B. Titkárságának iratai 23/1957.

Jegyzet: Szolnok megye területén a november 4-i szovjet katonai intervenció megindulásáig nem került sor halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzésre.

Ám több, Budapesten szolgálatot teljesítő, Szolnok megyei illetőségű katona vesztette életét a harcokban. Az 1957-ben összeállított összesítő jelentés szerint Szolnokról a fővárosba felutazott civilek közül Szénási János halt hősi halált.

{fel}