Cseh Géza:
Válogatás az 1956-os forradalom levéltári dokumentumaiból. Szolnok megye

Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár
Alapítva: 1999

<<< 29/19 >>>


61.
Kunhegyesi Községi Forradalmi Tanács határozatai

1956. november 2.

Másolat:

Jegyzőkönyv.

Készült: Kunhegyesen 1956. november 2-án, a Községi Forradalmi Tanács által tartott ülésen.

Jelen vannak: Pádár Károly elnöklete alatt 20 bizottsági tag.

Pádár Károly ismerteti a mai napon beérkezett kérelmeket és eseményeket, amelyeknek alapos megvitatása után az ülés a következő határozatot hozta:

a./ A járási pártbizottság székházát haladéktalanul lakássá kell nyilvánítani, s abba a tulajdonos Mészáros Endrénét és Tary Kálmánt kell beköltöztetni.

b./ A gépállomás dolgozói részére az elmaradt prémium kifizethető. A munkabér emelésére való igényt a forradalmi tanács elfogadta s kimondja, hogy a 4%-os gyermektelenségi adót levonni nem kell. Az órabéresek munkadíja kérelmük elfogadásával állapítandó meg. A havidíjasok bére azoknál, akiknek illetménye 800 Ft-ot nem haladja meg 15%-kal, akinek 800-1500 Ft között van 10%-kal, kell emelni. 1500 Ft-on felüli illetményeket emelni nem szabad.

c./ A Legeltetési Bizottsági anyagi ügyeit felül kell vizsgálni, a fűbér naplót rendbe kell hozni, mert kb. 4000 Ft pénztári többlet van. A bizottságot össze kell hívni, s amennyiben tisztújítást határoz, azt végre kell hajtani.

d./ Ágoston Gábor hivatásos tűzoltó lemondását a forradalmi tanács elfogadja, s helyette Juhász Gyula polgártársat választja meg. Az átadásnál a községgazda és a tűzoltóparancsnok működjön közre.

e./ Az adóhátralék miatt lefoglalt, s eddig nem értékesített sertéseket Csoma Lajos hátralékosnak vissza kell adni.

f./ Makláry Ödön lakásügyében tárgyalni kell az ott lakó Szabó Miklóssal, hogy Balogh József az általa eltartott Makláry Ödönnel a lakásba költözhessen, s Szabó Miklós Balogh Józseffel cseréljen helyet.

g./ A községházi dolgozóknak a fizetés emelés akként fizetendő ki, hogy a 800 Ft-ig terjedő fizetést 15%-kal, 800-1500 Ft-ig terjedőt 10%-kal kell emelni. Ugyancsak kifizethető az éjszakai túlmunkadíj is.

h./ Az állami tulajdonba vett, s Bay Ferencné tulajdonát képező ingóságok ügyét ki kell vizsgálni, s amennyiben azok feltalálhatók, a tulajdonosnak vissza kell adni.

i./ Molnár Lajos pártbizottsági funkcionáriust azonnal fel kell szólítani, a lakás elhagyására.

j./ A községházára a Tanácsháza felírás helyett a Községháza felírást kell azonnal alkalmazni.

k./ Wágner Ferenc és Somogyi Béla közellátási biztosi teendőit más fontos beosztása miatt ellátni nem tudja, s így helyettük Vadon Sándort és D. Ács Lászlót választja meg.

l./ Az Ipartestület helyiségeit az iparosoknak azonnal vissza kell adni, de a rendezvényeket az iparosok kötelesek a pártoknak megengedni.

Ezzel az ülés véget ért, s elnök azt berekeszti.

Pádár Károly s. k.

forradalmi tanács elnöke

A másolat hiteléül:

/Dézsi Mária s. k./

Forrás: PML XXV. 2/b. B.1910/1956.

62.
A Szászbereki Forradalmi Munkástanács ülésének jegyzőkönyve

1956. november 2.

Jegyzőkönyv

Készült, Szászberek, 1956. évi november hó 2-án megtartott forradalmi munkástanács üléséről.

Ülés helye: Forradalmi tanácselnöki szoba.

Jelen vannak: A 20 Forradalmi munkástanácstag közül 14 tanácstag jelen van.

Távol maradtak: 5 tanácstag igazoltan távol, 1 pedig igazolatlanul.

Napirendi pontok:

1./ A járási forradalmi tanács mg. osztálya által kiadott utasítás megbeszélése a Szászbereki Ezüstkalász Tsz építési anyagairól.

2./ A községi nemzetőrök felállítása.

3./ A budapesti nép részére gyűjtött élelmiszer kísérőinek megállapítása.

4./ Tivadar Jenő tanácstag ügye.

5./ Tejgyűjtő hely biztosítása.

Napirendi tárgyalása:

A forradalmi tanács elnöke az első napirendi ponttal kapcsolatosan ismerteti a járási forradalmi munkástanács kérését, hogy a Szászbereki Ezüstkalász Tsz az elmúlt napokban feloszlott és az úgy nevezett nyulasi legelőn a tsz részére a járási tanács építési anyagokat biztosított, mivel az építés nem lett befejezve és a tsz. is feloszlott így kérik, hogy a helyi forradalmi tanács tárgyalja le, hogy az építési anyagok helyileg szükségesek-e. Amennyiben nem szükséges úgy a járási forradalmi tanács az építési anyagokat olyan helyre diszponálja, ahol a tsz-ek még megvannak, vagyis az anyagokat továbbra is a nemzetgazdálkodás céljára használják fel.

Határozat:

A forradalmi munkástanács egyhangúlag úgy határoz, hogy az építési anyagokra a tanácsnak nincs szüksége, vagyis nem kívánja fenntartani. A járási forradalmi tanács ezzel kapcsolatosan a volt Ezüstkalász Tsz vezetőségével vegye fel a kapcsolatot.

A második napirendi ponttal kapcsolatosan a forradalmi tanács elnöke ismerteti a nemzetőrök felállítását, valamint annak fontosságát. Kéri a jelenlévő tanácstagokat, hogy állapítsák meg a nemzetőrök létszámát, valamint a fegyverek számát is.

Határozat:

A forradalmi tanács a nemzetőrök beállításával kapcsolatosan úgy határoz, hogy a lakosság számának figyelembe vételével a községünkben legalább 25 tagú nemzetőrség szükséges, ugyan csak szükséges 25 db fegyver, töltényekkel együtt, vagyis, még ha lehetséges, gyakorló töltény is. Utasítja a forradalmi tanács a tanácselnököt, ezzel kapcsolatosan vegye fel a kapcsolatot a megyei, illetve járási rendőrkapitánysággal, hogy a nemzetőrök haladéktalanul megkezdjék a szolgálat teljesítését.

A harmadik napirendi ponttal kapcsolatosan a tanács elnöke ismerteti a Budapest népének összegyűjtött élelmiszer mennyiséget és annak elszállítási módját, sajnos tehergépkocsit nem tudtunk szerezni, mivel a szomszédos községekben is ugyan ilyen gyűjtés folyik és a gépkocsik ennél fogva el vannak foglalva. Így a helyi gépállomással vettük fel a kapcsolatot és zetorral fogjuk felszállítani Budapestre, úgyhogy az éjjel folyamán útnak indul. Kéri a tanács az ülést, hogy hozzon olyan értelmű határozatot, hogy kik legyenek azok a személyek, akik az összegyűjtött élelmiszert a tetthelyre kísérik és az illetékeseknek átadják.

Határozat:

A forradalmi munkástanács úgy határoz, hogy a Szászberek községben összegyűjtött élelmiszert a budapesti nép megsegítése érdekében annak elszállítására és átadására a következő magyar polgárokat bízza meg: Kovács János munkástanácstag, Donkó Bertalan munkástanácstag, Varga B. János, munkástanácstag, Lázár Mihály Sertéstenyésztő V. dolgozókat bízza meg.

A negyedik napirendi ponttal kapcsolatosan a tanácsülés elnöke a tanácsüléssel ismerteti, hogy a nagygyűlés alkalmával Tivadar Jenő, mint tanácstag meg lett választva, de még egy ízben sem jelent meg sem gyűlésen, sem pedig más fontosabb ügyek elintézésében. Így a tanácsülésnek javasolja, hogy a megválasztott póttagok közül Dalocsa János tanácstagot nyilvánítsák rendes taggá és Tivadar Jenő tanácstagot pedig póttaggá.

Határozat:

A forradalmi munkástanács az elhangzott javaslat alapján úgy határoz, hogy Tivadar Jenő tanácstagot póttaggá és Dalocsa János tanácstagot pedig rendes taggá nyilvánítja.

Az ötödik napirendi ponttal kapcsolatosan a forradalmi tanács elnöke ismerteti, hogy a jelenlegi tejgyűjtő hely nem megfelelő, egészségügyi szempontokból sem és más okokból sem. Így mivel az Ezüstkalász Tsz az elmúlt napokban feloszlott és a használatukban lévő épület felszabadult, vagyis a továbbiakban nem lesz rá szükségük, így tejgyűjtő helynek azon épületben helység van és mindenféle szempontból sokkal megfelelőbb, mint a jelenlegi.

Határozat:

A forradalmi munkástanács az elhangzott javaslat alapján úgy határoz, hogy a forradalmi tanács elnöke a tejkezelő kartársat azonnal értesítse és közösen vizsgálják felül a helység megfelelőségét és amennyiben erre a célra megfelel, úgy haladéktalanul gondoskodjon annak átalakításáról, illetve átköltözéséről.

Mivel több tárgy nem lévén a forradalmi tanács elnöke az ülést bezárja.

K. m. f.

Göblyös Vilmos
F. munkástanács elnöke

Törőcsik József
F. munkástanács titkára.

Forrás: SZML XXIII. 745/a.

63.
A Tiszaföldvári Községi Forradalmi Tanács ülésének jegyzőkönyve

1956. november 2.

Jegyzőkönyv.

Készült 1956. november hó 2-án a Tiszaföldvár Községi Forradalmi Tanácsának ülésén.

Jelen vannak:

Varga Jenő, a forr. tan. elnöke, Szabó Péter, a forr. tan. elnökh., Bucsi Kálmán, a forr. tanács titkára, valamint a forradalmi tanács tagjai közül ifj. Kávási Gyula, Sz. Kávási István, Bucsi Zsigmond, Enyedi József, Zs. Tóth Ferenc, Hegyi Teréz, ifj. Dobrosi Károly, Kosalko Sándor, Fekecs Benjamin, Gazdag Károly, Szabó József, ifj. Gajdos János, Szini Béla és dr. Varga Lajos.

Bejelentéssel távol: Tálas József, Deli István, Rácz Ferenc tanácstagok.

Bejelentés nélkül távol: -----

Varga Jenő, a forr. tan. elnöke üdvözli a megjelenteket, az ülést határozatképesnek nyilvánítja és megnyitja. Napirendi pontként javasolja a forradalmi tanács munkája kapcsán felmerült dolgok megtárgyalását.

A forradalmi tanács a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

Varga Jenő, a forradalmi tanács elnöke bejelenti a tanácsnak, hogy Petrovics Mihály most érkezett meg Budapestről. Elgondolása szerint mindenki ismeri, hiszen tiszaföldvári lakos, aki amíg a községünkben tartózkodott rendes és becsületes embernek ismertük meg. Ő maga közelebbről ismeri és meri azt mondani, hogy igaz magyar hazafi. Javasolja a tanácsnak, hogy bízzuk meg Petrovics Mihályt valami munkával, mivel felajánlotta szolgálatait. Javasolja, hogy a nevezettet a polgárőrség és rendőrség szolgálatvezetésével bízzuk meg, mivel közvetlen a rendőrség szomszédságában lakik és így a polgárőrség és rendőrség munkájában nagy segítséget tud nyújtani.

A tanács az elhangzott javaslatot elfogadta és azzal kapcsolatban az alábbi határozatot hozta:

16./1956. sz. F. T. határozat:

A forradalmi tanács Petrovics Mihály tiszaföldvári lakost a polgárőrség és rendőrség szolgálatvezetésével bízza meg.

Határidő. azonnal.

Felelős: Forradalmi tanács.

Varga Jenő, a forr. Tanács elnöke ismerteti a tanáccsal, hogy időközben visszaérkezett Széplaki Imre hdgy, a község rendőrőrs parancsnoka, aki augusztus hónapban lett elvezényelve tiszti továbbképző tanfolyamra. A nevezett a mai napon szolgálatra jelentkezett. Javasolja, hogy hívassuk fel Széplaki Imre hdgy.-ot és tárgyaljuk meg azt, hogy a további szolgálatait elfogadjuk-e?

ifj. Dobrosi Károly: Meg kell kérdezni tőle, hogy hajlandó-e tovább teljesíteni szolgálatot, mivel van sok egyén, aki megutálta az egyenruhát és szeretne leszerelni, de az nem áll módjában.

Szabó Péter, a forr. tan. elnökh: Elmondja, hogy Széplaki Imre hdgy.-ot személyesen ismeri, mivel már 8 esetben a megyei tanácsnál feljelentette abból kifolyólag, hogy a mezei lopásokat nem számolta fel. Máskülönben kifogása nem merül fel a személye iránt.

Kosalkó Sándor: Hiányolja azt, hogy nemzetőrök nem látják el rendesen a hivatalt. Nem végeznek gépkocsi igazolásokat. Vigyázni kell a rendőrökre, mert országszerte nincs meg bennük a bizalom.

ifj. Gajdos János: Felvetődött már az a kérdés, hogy a rendőrökben nincs meg a bizalom és a jövőben a járőrök parancsnokának ne a rendőrt tegyük meg, hanem a polgárőrt. Ez szerinte nem helyes, mert van a rendőrség tagjai között is sok olyan személy, aki becsülettel és szívvel-lélekkel látja el a munkáját és ha nem ölt, mint képzett egyént tennénk meg a járőr parancsnokának, ezzel lebecsülnénk őket és így elvesztenék a munkakedvüket. Valójában van a rendőrök között olyan hangulat, hogy mennek haza a családjukhoz, vagyis leszerelnek, mivel kevés volt a fizetésük. Szerinte Széplaki Imre hdgy. mint a rendőrőrs parancsnoka szolgálatait el lehet fogadni.

Időközben megjelent Széplaki Imre hdgy. – miután a forradalmi tanács felkérte, hogy az ülésen jelenjen meg, jelentkezik a forradalmi tanács elnökénél, és felajánlja ismételten a további szolgálatait. Elmondja, hogy augusztusban vezényelték Budapestre, tiszti továbbképző tanfolyamra. Mivel a forradalom megakadályozta a tanfolyam további menetét, ismét jelentkezik a munkahelyén. Kéri a tanács határozatát.

A forradalmi tanács megtárgyalja Széplaki Imre hdgy. ügyét és azzal kapcsolatban meghozta az alábbi határozatot:

17/1956. sz. F. T. határozat:

A községi forradalmi tanács úgy határozott, hogy Széplaki Imre hdgy., volt községi rendőrőrs parancsnokának a további szolgálatait elfogadja és megbízza a rendőrőrs további vezetésével. Utasítja továbbá a forradalmi tanács a nevezettet, hogy szolgálati helyét folyó hó 5-ével foglalja el.

Határidő: Nov. 5.

Felelős: Forradalmi tanács.

Varga Jenő, a forradalmi tanács elnöke jelenti a tanácsnak, hogy a Haladás Termelőszövetkezet bejelentette, hogy feloszlik.

A tanács ezen bejelentést tudomásul vette, és megbízta ifj. Kávási Gyulát, a forr. tanács egyik tagját, hogy a Haladás Tsz-ben lévő ingó és ingatlan értékeket vegye jegyzőkönyvbe.

Varga Jenő, a forr. tan. elnöke bejelenti a tanácsnak, hogy a megyei forradalmi tanács katonai parancsokságától 1 db pisztolyt, 1 db géppisztolyt valamint 5 db puskát kaptak a községi polgárőrség részére. Ezen fegyverekért ifj. Gajdos János és ifj. Dobrosi Károly tanácstagok voltak.

A tanács ezen bejelentést tudomásul vette.

Varga Jenő, a forradalmi tanács elnöke ismerteti a tagság előtt, hogy a 12 /1956. sz. határozatban úgy határoztunk, hogy az iskolákban a tanítás folyó hó 5-én beindul. Helyteleníti azt, hogy az iskolákban még tanítsanak. Javasolja, hogy csatlakozzanak az egyetemi ifjúsághoz, hivatkozva az egyetemi ifjúság folyóiratához, melyben ismertették, hogy addig sem az egyetemeken, sem a középiskolákban nem kezdik el a tanítást, amíg szovjet csapatok tartózkodnak hazánkban.

A forradalmi tanács megtárgyalta ezen javaslatot és a következő határozatot hozta:

18/1956. sz. határozat:

A forradalmi tanács megtárgyalta a községi közoktatás kérdését, és csatlakozva az egyetemi ifjúsághoz a közoktatást a községünkben csak akkor állítja be, ha a szovjet csapatok Magyarországról kivonultak.

Miután több tárgy nem lévén Varga Jenő, a forradalmi tanács elnöke az ülést berekeszti.

– K. m. f. –

Varga Jenő
forr. tan. elnöke

Szabó Péter
forr.tan. elnökh

Bucsi Kálmán
forr. tan. titkára

Forrás: SZML XXV. 9/a. B.887/1957.

64.
A Törökszentmiklósi Járási Forradalmi Tanács által kibocsátott felhívás

1956. november 2.

Törökszentmiklósi Járási Forradalmi Tanács Elnökségétől.

6/1956. sz.

Községi Forradalmi Tanács Elnökének

Székhelyén

A járási forradalmi tanács a következőkre hívja fel elnök-polgártárs figyelmét:

1. Értesülésünk szerint Budapest lakossága egyelőre húsneművel el van látva, burgonyára, zöldségre, főzelékfélékre és lisztre van szükség. Ezek figyelembevételével a gyűjtés úgy folytatandó, hogy a húsféleségek felajánlásokat egyelőre csak nyilvántartásba kell venni, és majd szükség szerint lesz igénybe véve. Az előbb említett gyűjtött élelmiszerek tehát gyűjthetők és szállíthatók. Az összegyűjtött mennyiségek a megyei forradalmi tanács vöröskeresztes bizottságához jelentendők be.

Telefonszám: 13-31. „Élelmiszerszállítás” jelige. Onnan kapnak a szállításra intézkedést és kocsikat.

2. Az engedélyezett pártok megalakulása a községekben folyamatban van. Át kell érezni azonban minden polgártársnak a jelenlegi idő komolyságát, és nagyon vigyázni kell arra, hogy a szervezések széthúzást, torzsalkodást ne idézzenek elő. Magyar nemzetünk egységét a történelem folyamán már nem egyszer megbontották a viszálykodások, ami miatt függetlenségünk forgott veszélyben, sőt el is vesztettük azt. Mily nehezen és mennyi áldozat árán tudtuk azt visszaszerezni. Ha valaha szükség volt a nemzeti összefogásra, nemzeti egységünkre, úgy soha jobban nem volt rá szükség, mint éppen ezekben a sorsdöntő napokban. Éppen ezért szükségesnek látja a járási forradalmi tanács, hogy az elnök polgártársak községeikben ilyen értelemben beszéljék meg az alakulandó pártok vezetőivel, hogy érezzék át létfontosságunk kérdését, a belépő tagokat óva intsék az ellenségeskedés szításától és a széthúzástól.

Engedélyezett pártok jelenleg: a Szociáldemokrata Párt, Független Kisgazdapárt, Petőfi Párt /parasztpárt/, Nemzeti Szocialista Munkáspárt /volt MDP/. Alakulhat még keresztény demokrata párt is. Éppen a fentebb említettek miatt próbáljunk ezért ezekben az időkben minél kevesebb pártot alakítani.

3. Tudomására jutott a járási forradalmi tanácsnak, hogy egyik községben felelőtlen elemek az átvonuló orosz harckocsikat megdobálták, sőt kaszával, kapával felszerelve meg akarták támadni. Az ilyen cselekményekkel beláthatatlan szerencsétlenséget zúdíthatnak az illető község, esetleg szomszédos községek lakosságára is. Ennek elkerülése érdekében az elnök polgártársak minden rendelkezésre álló módon hívják fel a lakosság figyelmét az ilyen cselekmények következményére, és tartózkodó nyugodt viselkedésre figyelmeztessék a lakosságot.

4. Az egyes községekben felvetette fejét az árdrágítás jelensége. Főként élelmicikkek árát próbálják egyes lelkiismeretlen termelők felverni. Függetlenül attól, hogy ez természetszerűleg magával vonja a textíliák, ruházati cikkek felemelését – de a legnagyobb fokú önzés lenne ezeknek a világot megrázó eseményeknek idején – itt, ahol még vér nem folyt a szabadságért, ily módon több jövedelmet harácsolni, és a dolgozónépet kihasználni. Nem lehet becsületes, a hazáját igazán szerető hazafi az, aki ezekben az időkben ilyesmin töri a fejét.

Budapest és a Dunántúl népe, egyetemi és munkás ifjúság tízezrei áldozták életüket a magyar szabadságért és függetlenségért, érettünk is.

Akik vérünket nem adtuk, adjuk a haza oltárára a becsületünket.

Ilyen értelemben hívják fel az elnök-polgártársak a lakosságot, mindenek felett való becsületesség megtartására, rend és fegyelem fontosságára addig is, míg ebben az irányban felsőbb helyről rendelkezés nem érkezik.

5. Ahol vetőmagbúza szükséges, ott írják össze, jelentsék be a járási forradalmi tanács mezőgazdasági osztályának, de megfelelő elbírálás után, mert a kiosztandó vetőmag gabona élelmezés céljára nem használható fel. Ez a búzavetőmag kölcsönképpen csak a legszükségesebb esetekben lesz kiutalva, és a jövő évi termés betakarításakor visszaadandó.

Törökszentmiklós, 1956. november 2.

Fonád József
J. F. T. elnöke

Földvári Sándor s. k.
J. F. T. titkár

Forrás: ÁBTL O-11702/2-a. 373-374. p.

Jegyzet: Az egy nappal korábban, Budapesten megalakult Magyar Szocialista Munkáspártot pontatlanul és félreérthetően Nemzeti Szocialista Munkáspártnak nevezi a felhívás.

65.
A Szolnok megyei építőmunkások követelései

1956. november 3.

Magyar Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari Munkások Szabad
Szakszervezete
Szolnok Megyei Ideiglenes Forradalmi Bizottsága

A mai napon megalakult a Magyar Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari Munkások Szabad Szakszervezete Szolnok Megyei Ideiglenes Bizottsága. A bizottság a Szolnok Megyei Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari munkások helyzetét megvizsgálta és a legfontosabb tennivalókat az alábbi pontokban határozza meg:

1./ Ahhoz, hogy a békés építőmunka megindulhasson és okt. 23-án hős szabadságharcosaink által kivívott szabadságunkat megszilárdíthassuk követeljük:

a. A szovjet csapatok azonnal hagyják el az országunk területét.

b. A Varsói Szerződés azonnali felbontását.

c. Magyarország semlegessé való nyilvánítását.

d. Minden pártirányítástól mentes független, szabad szakszervezet létrehozását.

e. A Rákosi–Gerő önkényt minden tekintetben híven és túlkapásokkal kiszolgáló volt vezetők azonnali leváltását és felelősségre vonását.

f. Az általános és szabad sztrájkjog visszaadását.

g. A szabad munkavállalás visszaadását.

2./ Követeljük a munkásokat kizsákmányoló normák teljes megszüntetését, a bérek olyan rendezését, mely megélhetést biztosító keresetet nyújt a családoknak, s a feleségek, anyák csak a család boldogulását, gyermekeink nevelését tartsák legfőbb feladatuknak.

3./ Rendezzék a családi pótlékok rendszerét, az egy gyermekes családok is kapjanak pótlékot, s szűnjön meg az alamizsna szégyenteljes jellege ezen vonatkozásban.

Szolgálati évet, szakismeretet, szakmát visszatükröző, békés, gondatlan öregkort biztosító nyugellátást kell megteremteni.

4./ Követeljük a magánerőből épülő családi házak építéséhez hosszú lejáratú államkölcsön és a szükséges anyag biztosítását, s ezen juttatást szélesítsék ki az ország minden területére.

5./ Biztosítsák a város területén lévő lakások elosztásánál a szakszervezet szavazattal való részvételi jogát.

Szolnok, 1956. november

 

Magyar Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari

Munkások Szabad Szakszervezete
Szolnok Megyei Forradalmi Bizottsága

... … József

Békési László

Pallos Ferenc

Várady József

 

Forrás: SZML XXXV. 61. f. VIII. fcs. 1956. 3. ő. e. 150. p.

{fel}