[ Vissza ] [ Tovább ] [ Tartalomjegyzék ]  

 

 

ELŐSZÓ.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye monográfiájának a kérdése nem újkeletű, vele a vármegye hivatalos képviselete, a törvényhatósági bizottság is több alkalommal foglalkozott.

Első ízben Gyömörey Félix törvényhatósági bizottsági tag indítványára 1893-ban tűzték napirendre e kérdést, amikor a magyar állam ezeréves fennállásának emlékére elhatározta a megyegyűlés a vármegye általános leírásának az elkészítését, és annak kidolgozását meghirdetett pályázat után Hild Viktorra és Herendi József levéltárosra bízta. A két kutató feladatát nem tudta befejezni, így 1899-ben a törvényhatóság a mű megírásának eszméjét elejtette; a kéziratok az idők folyamán szétszóródtak, elkallódtak.

Másodízben a vármegye fennállásának félszázados évfordulója emlékére, vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzójának magas jelenlétében, 1926 szeptember 4-én tartott díszközgyűlésén határozta el a törvényhatóság a vármegye történetének, illetve monográfiájának a megiratását. A mű tervezetének előkészítésére és költségvetési javaslattételre kiküldött bizottság feladatának eleget is tett, azonban az időközben bekövetkezett súlyos gazdasági helyzet s a bevezetett takarékossági szempontok ezt a nemes elhatározást is meghiusították.

A magán-kutatások közül figyelmet dr. Illéssy János országos hírű történész munkássága érdemel, aki nagy buzgalommal gyüjtötte össze a vármegye történetére vonatkozó adatokat, de bekövetkezett halála miatt ezeket feldolgozni nem tudta. Az általa összegyüjtött adatok irodalmi hagyatékával együtt hosszú időn keresztül nem voltak fellelhetők.

Hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegye monográfiája a rengeteg akadály és nehézség ellenére is elkészült és ha szerény köntösben és szűk keretek között is, de napvilágot lát, ez annak a nemes áldozatkészségnek köszönhető, mellyel ennek a legmagyarabb vármegyének a közönsége az ad hoc alakult szerkesztőbizottság jószándékú törekvését felkarolta.

Hogy az adott anyagi lehetőségeink között és a rendelkezésre álló idő alatt a vármegye történetét, fejlődését, szociális, kulturális és gazdasági életét nem is tudtuk minden vonatkozásban felderíteni, e mű mégis komoly alapja lehet egy kedvezőbb körülmények között megírásra kerülő részletesebb monográfiának. Ez a tudat adott erőt, fűtötte lelkesedésünket és munkakedvünket.

Hisszük, hogy jószándékú munkánk alkalmas lesz arra, hogy, olvasó-táborának történelmi tudását gyarapítsa, a megyei öntudatot növelje és a nemzeti érzést erősítse.

Ezért szerkesztettük.

Szolnok,1935, január havában.

vitéz szolnoki Scheftsik György dr.
a szerkesztő-bizottság elnöke.